ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ 

Τα ανέκφραστα συναισθήματα μπορεί να είναι πηγή αυτοανοσων νοσημάτων.
Ο τρόπος που ζούμε επηρεάζει και τη σωματική μας υγεία.
Μην κρατάτε προβλήματα, έννοιες και θέματα διαχείρισης μέσα σας. Μην βλαπτετε τον εαυτό σας άδικα και άσκοπα.
Το γραφείο μας είναι εδώ για να μπορέσει να σας βοηθήσει. σε οποιαδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας το οποίο μπορεί να σας βασανίζει.
Ρουμπινης Γεώργιος
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Εκπαίδευση στη Συναλλακτικη Ανάλυση Κέντρο Συμβουλευτικης Υποστήριξης Δημοκρατίας 90 Ιαλυσός
Τηλ 693 417 9035 email kesymyp@hotmail.com
ΝΑΡΚΙΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΚΟΤΗΤΗΤΑΣ
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα στην ελληνική μυθολογία ήταν και ο Νάρκισσος. Γιος της νύμφης Ουρανίας και του ποταμού Κηφισού.
Σύμφωνα με την παράδοση ο ωραίος Βοιωτός νέος, απασχολημένος να θαυμάζει την καθ’ όλα άριστη σωματική του διάπλαση από τις όχθες ποταμού, στα νερά αυτού, δεν έδωσε καμία προσοχή ή δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν’ ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.
Ο όρος ναρκισσισμός χρησιμοποιείται είτε από ειδικούς ψυχικής υγείας για να περιγράψει έναν τύπο διαταραχής προσωπικότητας είτε από ανθρώπους χωρίς γνώσεις ψυχολογίας που θέλουν να περιγράψουν ένα άτομο του στενού ή ευρύ κοινωνικού περίγυρού τους, που συμπεριφέρεται υπέρμετρα εγωκεντρικά. Είναι λανθασμένο όμως αυτοί οι δύο τρόποι χρήσης να συγχέονται, γιατί δεν είναι απαραίτητο ένας υπέρμετρα εγωκεντρικός να κρύβει ναρκισσιστική διαταραχή.
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον ναρκισσισμό σαν την σκοτεινή πλευρά του ατομικισμού και του εγωκεντρισμού. Εγωκεντρικός είναι ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να έχει όλα τα «φώτα» της δημοσιότητας πάνω του, δηλαδή να αποτελεί το κύριο αντικείμενο απασχόλησης από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Στοιχεία ναρκισσισμού έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε δεδομένες καταστάσεις, σε κάποιες περιόδους της ζωής τους ή και μερικές φορές, είναι κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Η ανάγκη να νιώθεις σημαντικός, να επιθυμείς την προσοχή των άλλων, την επιτυχία και την αγάπη, σε πλαίσια που δεν επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις σου με τους άλλους και τον εαυτό σου και δεν είναι εμμονικά και σταθερά σε διάρκεια, δεν αποτελούν από μόνα τους ενδείξεις ναρκισσιστικής διαταραχής, το λεγόμενο NPD.
Κάποιες συμπεριφορές του NPD, που μοιάζουν με υψηλή αυτοπεποίθηση , αλλα και η υγιής αυτοπεποίθηση με το NPD διαφέρουν κατά πάρα πολύ.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με Ναρκισσιστική́ Διαταραχή́, πρέπει να πληροί πέντε τουλάχιστον από́ τα παρακάτω κριτήρια του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειρίδιου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V) (American Psychiatric Association 2013):
  1. Μεγαλειώδες αίσθημα σπουδαιότητας του εαυτού (π.χ. διογκώνει τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του, περιμένει να αναγνωρισθεί́ σαν ανώτερο χωρίς να παρουσιάζει ανάλογες επιτυχίες)
  2. Έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης
  3. Το άτομο πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό́ και μοναδικό́ και μπορούν να το καταλάβουν μονό ή πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά́ άτομα υψηλού́ κύρους (ή θεσμούς)
  4. Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό
  5. Έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, δηλ. μη λογικές προσδοκίες για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του
  6. Εκμεταλλεύεται τις διαπροσωπικές του σχέσεις, δηλ. εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους σκοπούς του
  7. Του λείπει η «ενσυναίσθηση»: είναι απρόθυμο να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων
  8. Συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι το φθονούν
  9. Εμφανίζει αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση
Η διάγνωση διαταραχών προσωπικότητας αφορά αποκλειστικά ενήλικες.
 
Ρουμπίνης Γεώργιος
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
εκπαίδευση στη Συναλλακτική Ανάλυση
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ
Δημοκρατίας 90 Ιαλυσός
τηλ 6934179035
email: kesymyp@hotmail.com

ο χαρακτηρασ του ατομου

Η ανθρώπινη προσωπικότητα ήταν πάντα ένα ζήτημα που απασχολούσε τον άνθρωπο. Τι είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου, πως πλάθεται. Τι προσωπικότητα βγαίνει από ένα άνθρωπο και από τι επηρεάζεται. Η ταυτότητα κάθε ανθρώπου, ο χαρακτήρας του λοιπόν καλλιεργείται όχι μόνο από τη στιγμή που γεννιέται, αλλά και σύμφωνα με νέες θεωρίες, επηρεάζεται ακόμη και πριν τη γέννηση του μέσα από το είδος της σχέσης και της προσωπικότητας των γονέων του. Ο άνθρωπος ως παιδί, έχει ήδη αποκτήσει κάποια ιδέα για τον εαυτό του, η οποία έχει αναπτυχθεί μέσα από τις βιολογικές αλλαγές αλλά και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με την οικογένεια και το στενό του περιβάλλον. Η διαμόρφωση της ταυτότητας, κορυφώνεται στην εφηβεία. Ο άνθρωπος μέσα στη κοιλιά της μητέρας του, αισθάνεται τη θαλπωρή, τη ζεστασιά, και την ασφάλεια της μαμάς του. Είναι ένα υποσυνείδητο μήνυμα το οποίο υπάρχει στο έμβρυο. Νιώθει, αισθάνεται ότι είναι ασφαλή. ο τοκετός είναι μια πολύ δυνατή και σοκαριστική εμπειρία, όχι μόνο για τη μητέρα, η οποία δέχεται όλο το σωματικό πόνο και αργότερα το ψυχολογικό ανεβοκατέβασμα της ψυχολογίας της αλλά και συνέπεια των ορμονών της.Για το έμβρυο είναι η απότομη αλλαγή από την ασφάλεια της κοιλίας στο εξωτερικό περιβάλλον του μαιευτηρίου. Τα έντονα φώτα, η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι διάφορες φωνές εκτός της μητέρας του εμβρύου, οι ίδιες φωνές της μητέρας εξαιτίας του πόνου αλλά και η σωματική πίεση στο σώμα του μωρού είναι μια σοκαριστική εμπειρία από την ασφάλεια, στο εξωτερικό περιβάλλον. Από εκείνο το σημείο και μετά όλες οι εντολές, όλες οι στιγμές, όλα τα βιώματα και η αντιληπτική του ικανότητα, συντελούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και της προσωπικότητας του. ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται μέχρι τα 7 πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε αυτό συντελούν οι γονείς του, οι πρώτοι του ήρωες, γιαγιάδες - παππούδες, θείοι - θείες κτλ.από τα 7-13 το άτομο κάνει διορθώσεις, κοινωνικοποιείται μέσω του σχολείου, άλλωστε το σχολείο είναι μια μικρή κοινωνία. Συναντά και άλλα άτομα, έρχεται σε επαφή και με άλλες ή ίδιες αντιλήψεις σε προβλήματα του από φίλους που αποκτά και από τους γονείς των φίλων του. Και εδώ προστίθεται ένας ακόμη ρόλος Γονέα. Ο δάσκαλος ή η δασκάλα. Και αργότερα ο προπονητής. Από τους καινούργιους ρόλους του Γονέα, το άτομο παίρνει νέα δεδομένα και αρχίζει να προσθέτει και να διορθώνει. Στα 13 μέχρι τα 18 το άτομο έρχεται πλέον να απορρίψει πολλές φορές τους αρχικούς ήρωες τους οποίους είχε, και να αρχίσει να τελειοποιεί σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα και τη δική του εμπειρία τον χαρακτήρα του και να πλάθει πλέον έντονα τη δική του προσωπικότητα. Για το λόγο αυτό τα παιδιά έρχονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με τους γονείς τους στα χρόνια της εφηβείας. Γιατί η κάθε πλευρά έχει τη δική της σκέψη, τα δικά της επιχειρήματα και τα δικά της πρέπει και θέλω. Υπάρχει ένας '' πόλεμος'' ποιος έχει δίκιο και ποιος θα υπερισχύσει.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΥΣ
 
Ο περισσότερος κόσμος μπερδεύει τις δύο αυτές έννοιες. Στρες και άγχος. Συγχέουν αυτές τις δύο έννοιες, πιέζοντας τον εαυτό τους να μην νιώθουν συναισθήματα ή να μην αφήνουν τον εαυτό τους να χαλαρώσει. Τι είναι όμως το στρες και τι το άγχος.
ΣΤΡΕΣ
Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Όταν λοιπόν ο οργανισμός μας έρχεται αντιμέτωπος με κάτι καινούργιο ή παράξενο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι το φυσιολογικό αλλά επειδή δεν το έχουμε ξαναζήσει μας δημιουργεί στρες. Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση.
Καταστάσεις οι οποίες έχουν έντονα συναισθήματα μας δημιουργούν στρες. Πολύ απλά λοιπόν οτιδήποτε έρχεται να διαταράξει την εσωτερική μας ηρεμία και μας φέρνει μια ενεργοποίηση φέρνει στρες.
ΑΓΧΟΣ
Πολλές φορές το άγχος είναι αποτέλεσμα του στρες, όμως δεν είναι το ίδιο. Το άγχος μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου παρά με το στρες. Όταν έχουμε άγχος, αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας και ανασφάλειας . Η αδυναμία αυτή και η ανασφάλεια πηγάζει από το φόβο διότι φοβόμαστε για το μετά. Τι θα συμβεί μετά. Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα και να μας δημιουργεί μια σύγχυση, ούτως ώστε δεν μπορούμε να πάρουμε ξεκάθαρες αποφάσεις.
Η διαφορά λοιπόν του άγχους από το στρες είναι ότι το άγχος αποτελεί εσωτερικό συναίσθημα σε αντίθεση με το στρες που επηρεάζεται από τους εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι έρχονται να μας διαταράξουν την εσωτερική μας γαλήνη.
ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΣΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ
Δεν είναι πάντα το άγχος τόσο αρνητικό για τη ζωή μας.
Υπάρχουν δύο τύποι άγχους. Ο πρώτος λέγεται Eustress, κυριολεκτικά, σημαίνει “καλή πίεση”. Είναι το είδος του στρες που μας δίνει κίνητρα, μας κρατά παραγωγικούς και στο τέλος μας δημιουργεί ένα συναίσθημα ικανοποίησης.
Ο δεύτερος τύπος είναι το Distress (δυσφορία, αγονία), το οποίο αναφέρεται στις αρνητικές πτυχές του άγχους. Ως μια συνεχόμενη αίσθηση πίεσης, από την οποία σπάνια αντλούμε, ικανοποίηση.
Ρουμπίνης Γεώργιος
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
εκπαίδευση στη Συναλλακτική Ανάλυση
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΡΟΥΜΠΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
τηλ για ραντεβού 6934179035
email:kesymyp@hotmail.com